Konduktív fejlesztés

A konduktív nevelés olyan pedagógiai eljárás, mely központi idegrendszeri sérült gyermekek fejlődését segíti. Komplexitásának köszönhetően egyidejűleg fejleszti a gyermek motorikus, kommunikációs és kognitív képességeit, segíti érzelmi, szociális életét és önállóságának kibontakoztatását. A belső motiváció felkeltése, a megfelelő ritmus alkalmazása az egyensúly-specifikus feladatok megoldása során, segíti a károsodott idegrendszer tanulási folyamatát és annak újraépülését.

Önnmagában és kiegészítésként is hatékony lehetőséget biztosít a megváltozott fejlődésmenetű gyermekek képességeinek kiteljesítésére és életminőségük javítására. A konduktív pedagógia már néhány hónapos kortól eredményesen alkalmazható, mind megkésett mozgásfejlődésű, mind mozgássérült gyermekek esetében. Fontos szempont, hogy a gyermek aktivitására, önállóságára építünk. A vizsgálat után a terápiás program, a szülőkkel közösen egyeztetett célok alapján kerül kialakításra. A szülők fontos résztvevői a programnak, hogy az otthoni élet során is alkalmazhassák a tanultakat.