NHT

nht

A módszer lényege:

A neuro-hidroterápiás mozgásfejlesztés neurofiziológiai alapokra épül, kihasználja a víz előnyös fizikai, kémiai és pszichés hatásait. A vízben a felhajtóerő miatt a mozgások könnyebben, folyamatosabban, harmonikusabban kivitelezhetőek, mint a szárazföldön. A testet körülvevő víz nagy mennyiségű proprioceptív és taktilis ingert biztosít, valamint a víz megfelelő hőmérséklete kedvezően hat az izomtónusra.

A módszer fő feladata a vesztibuláris és a szomatoszenzoros rendszer aktiválásával a csecsemők, kisdedek elemi mozgásmintáinak kiváltása és spontán, komplex mozgásainak stimulálása, valamint a végleges mozgásminták megalapozása a vízi környezetben. A felsoroltakon kívül elősegíti az idegrendszer érését, megalapozza a szenzomotoros tapasztalatokat, javítja az izomtónust, növeli az izomerőt, megelőzi és oldja a kontraktúrákat, támogatja a légzésszabályozást, bővíti a korai kognitív és emocionális repertoárt.

A neuro-hidroterápiás módszer terápia, preventív program és fejlesztés. Terápiaként alkalmazása javasolt eltérő fejlődésmenet, idegrendszeri sérülés, mozgásszervi elváltozások esetén.

Prevencióként (megelőzés) alkalmazható veszélyeztetett fejlődésmenet esetén.

Fejlesztésként támogatja és elősegíti a normál fejlődést, fejleszti a meglévő képességeket.

Alkalmazható a születést követő adaptációs idő leteltét követően a végleges mozgásminták kialakításáig.

A program két fázisa:

  • NHT 1. – kádas program: újszülötteknek és csecsemőknek öt hónapos korig,
  • NHT 2. – uszodai program: csecsemőknek és kisgyermekeknek 5 hónapos kórtól 3 éves korig, súlyosabban vagy halmozottan sérült kisgyermekeknek 3 éves kor fölött is.

 

A várpalotai uszoda elkészültével indulnak NHT foglalkozások.