Vizsgálatok

seed

SEED Fejlődési Skála

A SEED Fejlődési Skála (Sewall Early Educational Development Scale) 0–4 éves korig méri a csecsemők és a gyermekek adaptációs, pszichomotoros, finom- és nagymotoros, és kommunikációs képességeit, illetve öltözködési, szociális és táplálkozási szokásaikat.

A feladatok végrehajtása nagyrészt nonverbális, utánzáson alapszik, így elmarad a teljesítményszorongás.
A vizsgálat alatt a szülő is jelen van, így látja, hogy van-e elmaradás, illetve látja az elmaradás fokát.
Az első találkozás kb. 1-1,5 óra, mely nagyban függ a gyermek életkorától, a SEED vizsgálat 25-35 percet vesz igénybe, a fennmaradó idő az anamnézis felvételére, a vizsgálat kiértékelésére és a további lépések megbeszélésére szükséges. Ha az eredmények alapján a gyermeknek szüksége van fejlesztésre, akkor egyéni vagy csoportos formában van rá lehetőség.

ámv

Állapot- és Mozgásvizsgálat - ÁMV

Mivel és hogyan vizsgálok 5 év felett?
Állapot- és mozgásvizsgálattal (ÁMV), mely 5 fő területből áll : I. idegrendszer érettsége, II. mozgásvizsgálat, III. testvázlat, térbeli tájékozódás, lateralitás, IV. taktilis terület, V. ritmusvizsgálat. (I., II., V. területek eredményei nagyban befolyásolják az iskolai beválást.)
A vizsgálat alatt a szülő is jelen van, így látja, hogy van-e elmaradás, illetve látja az elmaradás fokát, de a százalékban kimutatott teljesítmény is objektíven tükrözi a gyermek aktuális érettségét a kielemzés, és megbeszélés során.
Az első találkozás kb. 1,5 óra, melyből az iskolai tanórákhoz hasonlóan, az ÁMV is 35-45 percet vesz igénybe, a fennmaradó idő az anamnézis felvételére, a vizsgálat kiértékelésére és a további lépések megbeszélésére szükséges. Ha az eredmények alapján a gyermeknek szüksége van fejlesztésre, a százalékos kiértékelés alapján eldönthető, hogy az egyéni vagy a csoportos forma lenne célravezetőbb.